Micile atentii numite bacsis au devenit, la ora actuala, chiar o obligatie sociala. Nu scapi de ea nici cand mergi la medic, la vreun restaurant sau la ghiseul vreunei institutii de stat. Iata care sunt regulile nescrise ale ciubucului.
Pentru prestarea unui serviciu de catre o alta persoana trebuie sa lasi bacsis 10% din valoarea serviciului. In cazul in care, de exemplu, ai luat taxiul sau ti-ai dus masina la spalatorie, nu este obligatoriu sa respecti regula bacsisului, dar poti sa lasi o suma fixa, rotunjind-o pe cea a prestatiei. Cand vine vorba de cina la restaurant si esti in compania mai multor persoane la o masa, iar fiecare are cereri speciale si chelnerul le respecta pe toate, bacsisul lasat trebuie sa fie intre 10 si 20% din nota de plata. La coafor nu lasa mai mult de 15% din valoarea serviciului obtinut, iar cand pleci in vacanta plateste-i cameristei in jur de 10-20 de lei pentru toata durata sejurului. Nu exagera nici cu baiatul care iti aduce pizza acasa, rotunjirea sumei cu 2-3 lei fiind suficienta.
Doar in strainatate poti scapa de spaga
Vei avea sansa sa scapi de acordarea oricarui fel de bacsis doar daca pleci in China si in Coreea de Nord, unde spaga este pedepsita aspru si nici prestatorii nu o cer. Pe de alta parte, in Japonia si Hong Kong, bacsisul este standard pentru toate localurile, el fiind inclus obligatoriu pe nota de plata.